Senaste inläggen

Av Lena - 19 januari 2013 11:35

Förra helgen var jag och Dino på kurs hos Lillemor i hennes nya hundhall. Ganska härligt att vara inomhus för man har ju blivit lite bortskämd  de senaste åren. Mitt största problem med att träna utomhus är egentligen vantar eftersom jag fryser så fruktansvärt om händerna. Vi var  5 ekipage på kursen och jag skriver ner lite tips här inför träning i Elit med Dino: Generellt sett ska jag kampa mer med honom. Han älskar ju att kampa (men det gör inte jag).

Gruppmomenten: De gör han mycket bra. Lugnt och sansat. Jag bör ha ett mindre hårt liggkommando. Träna att gå ut på plan med lös hund. Det är jag som är osäker.

Fritt följ: När jag har svårt att se om han sitter rakt: gå framför H och titta. Vänsterhalter: stanna o vrid in vä fot , vrid in hö. Vid framåt marsch: ha godis i bakfickan och belöna bakifån i steget. Tvärstanna och lös upp. Träna i fyrkanter med vänstersvängar och halter. Även högerfyrkant. Träna sakta marsch.

Zätat: Tänk på 0,5m och tjuvstarter. Stanna o belöna vid bra ställanden etc.

Inkallning: Ställ nära mig och utöka sen avståndet. Businkallning med leksak. Ha gärna 3 belöningar vid 3 bra saker. Kasta boll vid bra stå. Fortsätt med ny boll vid bra ligg + belöning hos mig.

Konen till appdir och rutan: Lägg leksak bakom konen. Lek med honom. Låtsasgrej bakom konen, stå komm först och sedan lek. Kan även kasta bollen. Separera skick till konen från de övriga momenten.

Rutan: Leksak och lek i rutan för att höja intresset. Eftersom rutan blivit så oinressant nu så får jag försöka med allt för att få upp intresset igen. 

Apportdirigering:gg alltid ut 3 apporter. Lägg den rätta lite närmare. Om det blir fel skrik stå. Skicka från konen.

Dirigeringsövningar: Först stå vid låtsaskon. Sen handtecken coh röst åt höger respektive vänster. Belöna efter några steg  åt rätt håll. Ställ upp några koner och försök dirigera emellan dem.

Hopp apport: Tänk på att träna att ställa upp 3m före hindret. Kasta apporten från högkant.

Vittring: Utgång och sökandet efter pinnen är bra, men inte ingången där jag står och fräser om tugget och han kommer in väldigt sakta. Träna tugget separat., Stirra framåt. Styr inte så mycket med blicken. Fräs inte.

Fjärr: Liksom de flesta andra hundar flyttar han sig lite framåt och här finns det många sätt att jobba på, men jag måsta ha något enkelt som passar mig och fastnade för en backa övning med stå, sitt och ligg för att få bakåt-tänk.

Dinos och mitt lilla läger


Här är Maddes och Sveas "läger".    

Dino coh jag tränar position

 

Vi har absolut ingen brådska med någon elitstart. Vi behöver torra planer för att det ska funka och ridhus går in med Dinopojken. Han gräver vid apporteringarna. Det gör han även i snö. Men det kan ju vara bra att få lite tips hur vi ska träna för att komma vidare. Elitklassen har förändrats en hel del sedan jag körde med Daffy för c:a 5 år sedan. Det är också stor skillade att döma och att vara tävlande.

     På tisdagarna har vi fått lyxigt värre nu i Hundcentrat när vi fått 2 timmar i stället för en timme för de har ju halva priset. i januari och februari och då blir det helt plötsligt en helt ny dimension. Vi hörs!

ANNONS
Av Lena - 4 januari 2013 12:02

på det nya året!!!

     Vi är fortfarande kvar i Sälen, men i morgon bär det av hemåt igen och då har vi varit här i två veckor, vilket är rekord. Vi har haft tur med vädret på så sätt att det inte varit för kallt. Det har t.o.m varit en del plusgrader, vilket ju inte passar så bra ihop med snö. Men, det är vitt och fint omkring oss och cirka 60 cm snö.

     Jar tränat en del med grabbarna. Jag har ju rätt mycket att träna nu med två "elithundar". En i Mästarklass i Rallylydnad och en i elit i vanlig lydnad. Vår träningsplan vid Väggen har kanske inte varit i toppskick men man får ju ta vad man har. Dino tränar hårt med elitrutan och apportdirigeringen och det går si så där. Just nu har han väldigt svårt att förstå att han ska till rutan efter pinnen. Han vill hellre leta efter en apport då. Situationen med pinnen är ju identisk, men det är bara att träna på. De här momenten tog tid för Daffy också. Han tycker det är jättekul i alla fall. Nästa helg har vi anmält oss till lydnadskurs hos Lillemor i hennes nya inomhushall. Det ska bli spännande! Jag föredrar egentligen kurser en gång i veckan några timmar, så man hinner träna emellan, men nu blir det så här. 

     Daffy har bara fått momentträning, inga banor. Det får bli en asfaltsbana på "min" parkering hemma på söndag i stället. Daffy ska ju tävla i början av februari. Vi har ju hela januari kvar i Hundcentrat också.

     Mina mål för 2013 har jag nästan redan beskrivit. Daffy i Mästarklass och Dino i Elitlydnad. Förhoppningsvis blir det några bra resultat också. Det är ju inga ungdomar jag ska tävla med. Daffy blir 10 i mars och Dino 8 i april. Ha det bra!

ANNONS
Av Lena - 24 december 2012 17:45

  '

Jag och grabbarna önskar Er alla en riktigt GOD JUL och ett GOTT NTT År! Vi är i Sälen och har det lugnt och skönt. Det har snöat sedan vi kom hit i lördags. Härliga lössnöpromenader för grabbarna, men lite jobbigt för matte. Tack för alla fina julkort jag har fått!

Av Lena - 16 december 2012 19:10Då har vi klarat av Hundmässan ännu en gång och vi ser redan fram emot nästa. Vi lämnade Cabby 04.20 igår morse och anlände till Älvsjömässan 07.15 Det var tidsrekord på 2 timmar och 55 minuter MED BUSS (26,5 mil). Hem tog det 10 minuter längre, men då var det både mer trafik och snöstorm!!! Det är Värmlands Kennelklubb som ordnar detta bekväma transportsätt för endast 300:- per person. Det är även hundar med på bussen, men de märkte man inte mycket av.

     I år fick Gunilla och jag sällskap av Carina också som fixade både kaffe och diverse godsaker. Som tur var hade de sina rosa Berra-västar på sig så jag lätt kunde hitta dem i trängseln som blev runt lunchtid. Mina vänner hade givetvis också rosa stolar med sig. Som tur är så syns inte min fula svarta på bilden. Här är det kaffedags.

      

Gunilla hade som vanligt bakat pepparkakor i form av Goldenhundar, men det blir väl slut med det nu eftersom hon lyckades få tag på ett mått i form av en Berger des Pyrenées ā face race, som Divans ras så vackert heter. Till pepparkakorna  serverades glögg och mögelost. Urläckert! Lunch åt vi på restaurangen och jag åt en fetaostsallad som var jättegod. Jag är ju ostgalen ifall det är någon som inte visste det!

       

       

Bilden härovanför visar min nya T-shirt. Visst är den häftig! En underbar kvalité för humana 250:- Det fanns hur många olika raser som helst. Ibland måste man bara få köpa något helt onödigt. Daffy såg inte ens att det var en hund på tröjan! För övrigt handlade jag mest nödvändiga saker, som t.ex 2 kg hundben, en SKK-tröja, 2 hundborstar, 3 st lick-stift (nyhet i stället för tubost), 3 mellanstora träapporter (de jag har är jättestora), Jag skulle ha haft en liten metallapport, men sådant fanns inte. I stället fanns det en uppsjö av hundleksaker, både stora och små. Hundkläder och tomtedräkter har minskat i antal. Det är underbart roligt att gå runt och titta.

     Vi hade våra stolar och grejor vid lydnaden som vi tittade på av och till. Som vanligt var det en långdragen historia. Jag tror inte den var klar förrän vid 5-snåret. Igår vann en Kelpie och idag vann Lillemor och Shikka. Jättegrattis! De var ju inte med och tävlade igår eftersom Kjell dömde. Vi hann även titta lite på gruppfinalerna innan vi åkte hem vid sextiden.

     En vecka kvar i skolan och sedan två veckors ledighet. Över jul kommer vi att göra något som vi aldrig har gjort förut. Vi kommer att åka till Sälen redan på lördag och vara borta i två veckor. Vi har ju alltid firat jul hemma förut. Tyvärr är det lite dåligt med snö i Sälen, men det kommer väl förhoppningsvis mer. Nu på tisdag blir sista träningen för i år på Hundcentrat. Vi hörs!

Av Lena - 9 december 2012 12:13

utom de dåliga... När det gäller hundträning får uppfinningsrikedomen vara stor. Vad sägs om det egna garaget? Jag har t.o.m lyckats ställa upp rallyskyltar och gå korta banor med Daffy. Det blir mycket vinklar, men det behöver han. Vad gäller rallyträningen kan jag göra det mesta på en liten yta. För Dinos del tränar vi dirigering för fullt. Det är ju det som är den stora förändringen mellan trean och elit. Han tar mina handtecken riktigt bra. Har kört både med godisskålar och apporter, fast bara med två apporter än så länge. Rutan får vi köra utomhus så det har vi inte gjort så mycket ännu.


 

 Tänk att vi äntligen fått vinter! Det är så vackert ute så man blir tårögd. I kväll blir det träning på "min" parkering" igen, bara det inte blir för kallt. På klubben är det för mycket snö på plan. Det värsta med att träna på vintern är händerna, för det är svårt med belöningen med handskar, men det får gå ändå.

     Är fortfarande i Hundcentrat en gång i veckan, men det är trångt. Här ser vi två av mina träningskompisar: "de rosa damerna", Gunilla o Carina med Diwann och Mickie. Vi tre ska åka till Hundmässan i Stockholm nästa lördag och jag hoppas verkligen att de har västarna på sig, så jag inte tappar bort dem. Ha det bra!

   Av Lena - 10 november 2012 17:25

 

Dino har fixat 1:a priset i Lydnadsklass 3. Hurra1 Hurra! Hurra! Inte ens han bröt trenden från mina andra hundar med max två starter i trean. Visserligen på gränsen, men i alla fall... Klassvinst (5 deltagare) och 256 poäng.

     Tävlingen var i Mariestad och vi drog iväg dit i morse i 6 graders värme och mötte t.o.m solen på ditvägen. Skillnad mot igår när det var frost på backen, vilket jag i och för sig hade föredragit, men planerna var ändå ganska torra. Mariestads BK har ju så fina planer.

     Gruppmomenten gick bra med 10:or trots att det var en Boxer bredvid Dino. Han älskarju inte boxrar. Boxern gjorde inviter mot honom både under sitt och ligg, men min svarting vände bort huvudet. Duktig kille! Vi gick in med startnummer 4 och jag tyckte fria följet gick jättebra. Han var med mig utan att fjanta sig, satte sig snabbt etc. så jag blev väldigt förvånad när betyget 6 kom upp. Jag trodde domaren vänt upp och ner på betyget, men så var det inte. Luftigt och sneda sitt var kommentaren. Sättande under gång blev 8,5 utan kommentar och inkallning med stå 9,5. Dax för rutan och den här gången hade jag bestämt mig för att lägga honom i rutan och det blev betyg 7 med dk för ligg. Hopp-apport  och metallapport betyg 8 samt vittring 8,5. Samtliga med avdrag för tugg. Har jobbat stenhårt med tugg på vittringspinnen och det har givit en del resultat. När han inte tuggar får han en dutt ur baconosttuben. Mums filibaba! Tyvärr har han börjat tugga på metallen i stället. På fjärren blev det bara en 7:a med d.k på ligg och lite framåt. 8:a på helheten. Men, jag är supernöjd, kanske inte med enskilda betyg utan med helheten d.v.s att han var med mig hela tiden och inte försökte showa som har gärna vill göra. Han älskar det har med lydnaden, så nu får det bli elitträning i vinter, så får vi se hur det ser ut framöver. Jag är ju inte längre överförtjust Elitklassen, som är så full av regler så regelboken knappt går att stänga.

    Nu blir det inget tävlande förrän i februari och då med Daffy som ska debutera i Mästarklass. För övrigt har vi tränat en hel del både utomhus och inomhus. Är i Hundcentrat c:a 2 gånger i veckan och där är det varmt och torrt. Tur att det finns!

     Jag avslutar med en bild från Rom där jag sitter och filisoferar i köket hos en gammal Romare som bodde där för 2000 år sedan. Tyvärr är det bara stolen som finns kvar av hans hem. En kort, men intensiv och mycket trevlig resa tillsammans med mina arbetskamrater.

       Av Lena - 26 oktober 2012 20:00

                                                


Åter igen dags för Daffy att ta över köksbestyren, fast inte förrän på söndag och det blir bara fyra dagar. Vet ännu inte vad han tänkt att servera husse och Dino. Matte ska nämligen åka till Rom på studieresa och kommer hem onsdag kväll. Är sedan ledig torsdag och fredag. Sedan blir det en ny resa i maj, till Le Havre i Frankrike, vilket jag som fransklärare ser fram emot. Fast då blir det med elever.

     Vi tränar för fullt i blötan och kylan. Fast den här veckan har vi varit i Hundcentrar två gånger med Carina o Micki och Gunilla o Diwann. Det är ruskigt behagligt att vara inomhus. Blir garanterat många gånger till där i höst och vinter. För övrigt tränar vi utomhus ett par gånger i veckan o idag var det faktiskt riktigt fint, men inte igår. Dino ska få en chans till i trean i november (och jag tränar på att se så hunden är i rutan). Har börjat belöna med baconost i tub och det är gott!!! Daffy tragglar på med Mästarklassmomenten och det går framåt. Tävling är inplanerad i februari, så vi har lite tid på oss.

     I lördags hade vi inofficiell rallylydnadstävling och officiell lydnadstävling på klubben och det regnade, regnade och så regnade det lite till. Tack o lov att man inte var med o tävlade! Jag skötte datorn till rallylydnaden, så jag fick vara inomhus större delen av tiden. Ha det bra!

Av Lena - 1 oktober 2012 18:15

Har ju lovat Dino att han ska få tävla lite nu, så vad passade bättre än att efteranmäla till lydnadstävlingen i Mariestad igår. Om inte jag hade varit med och klantat mig så hade det gått ganska bra. Jag lyckades nämligen lägga honom UTANFÖR RUTAN UTAN ATT JAG SÅG DET. Han låg i framkanten och när jag närmade mig såg jag att han låg helt utanför. Hur korkad får man vara?  

     Å andra sidan så dummade sig Dino själv under fria följet. Han var okoncentrerad och mer intresserad av vad som hände på den andra planen så det blev det lägsta betyg vi någonsin haft, 5,5. Fria följet är det som verkligen har gått bra på sista tiden. Gunilla sa åt mig att alltid börja med högerfoten och då försvann tendensen att dra sig för långt fram. Och Maggan sa till mig att jag ska belöna från vänster och i och med det så försvann de sneda sitten. Men ack så illa det gick på tävling!

     Nu till det som gick betydligt bättre. 3 st 10:or: sittande i grupp, plats samt metallapportering, en 9:a på sättandet och helheten (domaren gillade honom trots allt), en 8:a på fjärren med ett dk och något lite framåt. 7:a på vittringen (tugg) samt inkallning med stå. Kommentaren är långt stå och det håller jag inte riktigt med om, men jag tror det var jag som var sen att säga stå vid markeringen, så han kanske hamnade långt från markeringen. 6,5 på hopp apport (tugg samt litet dk). Detta blev sammanlagt 218,5p. Inte mycket att skryta med, men vi kommer igen. Jag vet ju att han kan momenten. Daffy missade också sin första klass 3 tävling. Vi tar nya tag.

     Nu är mina domaruppdrag för hösten utförda också. Det blev 4 tävlngar i september. Var i Kil och dömde elitspår i lördags och planen var så blöt så det var nästan pinsamt. Jag tror att ett ekipage fick betyg på krypet. Inte kul! Vi höra!

     

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se